Nu är de här, de där dagarna som man helst minns när man tänker på hösten. Ovanligt många har de varit i år med! Hög klar luft, blå himmel och starka färger!
( Euonymus oxyphyllus, Bollbenved )
Höstfärgerna har kommit igång på allvar, jag njuter lika mycket av höstfärgerna som jag gör av blommor, mina favoritväxter har ofta vacker blomning på våren, intressanta bladformer och lövverk på sommaren och sedan en rejäl final med brinnande höstfärger!
( Euonymus hamiltonianus, Tokyobenved )
Benved är ett släkte som kanske mest är kända just för höstfärgerna och de är härliga. Variationen är stor Euonymus oxyphyllus, Bollbenved får starkt nästan vinröda blad, medans Euonymus hamiltonianus, Tokyobenved blir ljust rosa till gul. Kasperbenveden, Euonymus cornutus var.quinquecornutus, blir ljusgul med starkt färgade frukter.
Fina perenner som blommar nu finns det med, en höjdare som verkligen förlänger säsongen är Oktoberstormhatt, Aconitum-carmichaelli. Här i vackert sällskap med tuvröret `Overdam´
Astrar är också favoriter. Men de trivs inte alltid här och jag prövar ständigt nya sorter.
Några som trivs desto bättre är dahliorna i de nya lådorna som jag byggde i år då det ju gick så dåligt med dahlior i kruka förra året. Helt klart är det så att de vill ha rejält med näringsrik jord för att trivas, nu är det dock bara en tidsfråga innan kalla nätter sätter stopp för prakten.
Jag njuter av färgprakten så länge jag kan.
Här en sort med blommor stora som tallrikar!
I köksträdgården börjar det så sakteliga att ebba ut med skörden, kål finns det ännu gott om, och bakom kålen står den här lilla solen! En av en handfull solrosor som överlevde sniglarnas härjningståg i våras.

Nu ska jag ut och njuta av ännu en dag med blå himmel.

Sara